diumenge, 28 d’agost del 2016

Les sabates que portem

L'eixida de casa, la Marina i l'Estel, la Noelia i jo, una tal Aura i Un tal Pere, el seu tocadiscos i una de les seves fantàstiques cançons. Així és el nou videoclip d'Un tal Pere. I gravar-lo va ser tota una experiència! Mireu-lo i, si encara no el coneixeu, descobrireu un gran cantautor.

divendres, 26 d’agost del 2016

Amanidor, les llengües i els estats i Si véns

Ahir vam parlar de la relació entre les llengües i els estats, ens vam endinsar en el lèxic menorquí d'origen anglès (gràcies, Júlia Català, per la col·laboració) i vam preguntar-nos si amanidor és ben bé un sabadellenquisme i, sobretot, quin significat té. És sinònim de cuina? O només fa referència a la part de la cuina on no hi ha foc? O potser equival a rebost? Acceptem respostes!

Podeu escoltar el programa aquí.

divendres, 19 d’agost del 2016

Mery, el cangur i Bella ciao

Ahir vam parlar de la paraula mery, àmpliament usada a Sabadell, tot i que és originària de Terrassa. Sí, Terrassa. Tot sigui perquè és l'Any Joan Oliver i clar, "com el Vallès no hi ha res". També vam parlar de l'etimologia real i llegendària de la paraula cangur i vam escoltar la versió alguresa de Bella ciao, de Claudio Gabriel Sanna. Un cop més, Jaume Piquer, gràcies per l'aportació. Podeu escoltar el programa aquí.

divendres, 12 d’agost del 2016

Eixida, les pentavocàliques i Jo vull ser rei

Ahir vam parlar de l'eixida, una paraula compartida amb molts indrets dels Països Catalans, vam buscar la pentavocàlica més curta (ouaire) i la més llarga (anticonstitucionalment) i vam escoltar el català del Camp de Tarragona de la mà d'Els Pets i el seu Jo vull ser rei. Tot ben republicà. Podeu escoltar-ho aquí.

dimarts, 9 d’agost del 2016

Els autors a les aules

La Institució de les Lletres Catalanes m'acaba d'incloure a Lletres a les aules, un programa que permet que les escoles i els alumnes entrin en contacte amb els escriptors, en puguin conèixer l'obra de primera mà i, d'aquesta manera, s'interessin més per la literatura i per la llengua. Professores i professors de català, si voleu que vingui a la classe a parlar de llibres i a compartir contes, ja ho podeu sol·licitar en aquest enllaç, on trobareu la informació dels formats que ofereixo.

divendres, 5 d’agost del 2016

Casa anglesa, el vi i Els mestres educats

Ahir vam parlar de les cases angleses -anomenades cases de cós fora de la ciutat-, del vi negre que es transforma en vermell quan anem a altres països i dels mestres educats de Joan-Pau Giné (gràcies, Jaume Piquer, per la recomanació). Si us ve de gust, podeu escoltar el programa aquí.

dilluns, 1 d’agost del 2016

De la pampa al Vallès

La Direcció General de Política Lingüística publica anualment la revista Parlem tu i jo, adreçada als participants del Voluntariat per la Llengua. I en el darrer número hi he col·laborat escrivint el guió d'un còmic titulat De la pampa al Vallès, amb il·lustracions d'en Toni Il·lustració. Per mi ha estat la primera experiència en el món del còmic, i la veritat és que ha estat un plaer fer-ho en una publicació pensada per a les persones que estan aprenent català.

Si voleu, podeu descarregar-vos-en la versió digital en aquest enllaç.