Pàgines

dijous, 29 de juny del 2023

A la vora del foc a Igualada

Ahir vam compartir rondalles A la vora del foc per a la Rosa Perelló i els amics i amigues de l'APLEC d'Igualada. Sí, també l'oferim en format recital privat!

dilluns, 26 de juny del 2023

El petador màgic, 2a edició

Doncs sí, El petador màgic arriba a la 2a edició i em fa taaanta il·lusió! Moltes gràcies a totes les persones que l'heu llegit i que l'heu recomanat, perquè és amb vosaltres que aquesta aventura pren tot el sentit!

dijous, 22 de juny del 2023

Suma més a Sant Adrià de Besòs

I dilluns, entre les dues sessions de Badalona, vam anar a fer un altre Suma per al CPNL de Sant Adrià de Besòs. I va ser brutal!

dimecres, 21 de juny del 2023

Llenguaferits #128: benvinguts! Acollida lingüística

De quina manera acollim els alumnes nouvinguts que arriben a les escoles del país? Pareu bé l'orella, que en Josep Gregori ens ho explica d'allò més bé!

dimarts, 20 de juny del 2023

Suma encara un cop més a Badalona

Ahir vam tornar al CPNL de Badalona per compartir dues sessions més de Suma, una per a Bàsic 2 i una altra per a Bàsic 1.

diumenge, 18 de juny del 2023

La llengua traçada

La nit estrellada de Van Gogh, el David de Miquel Àngel o les piràmides d’Egipte són exemples del patrimoni de la humanitat. Però avui no volem parlar del patrimoni material, sinó de l’immaterial. Una simfonia de Beethoven, una peça teatral de Txékhov, un poema de Maria Mercè Marçal... i una llengua! Perquè les llengües són, de ben segur, el gran patrimoni que ha bastit la humanitat: instruments de comunicació, elements d’identificació col·lectiva, maneres úniques d’interpretar l’entorn... Però anem a pams.

Per començar, les llengües serveixen per comunicar-nos. Si sabem parlar una mateixa llengua, ens entendrem. Parlant la gent s’entén, oi? I de fet no cal ni saber parlar-la, n’hi ha prou amb entendre-la. A Catalunya un 80% de la població declara que sap parlar català, però gairebé un 95% diu que l’entén. Per tant, amb aquest 15% que no el parla però l’entén també el podem emprar amb normalitat. És el que anomenem intercomprensió lingüística.

Tanmateix, les llengües tenen altres facetes. Qui no ha anat de viatge a un país llunyà i ha sentit una persona desconeguda parlant en català? “Ei, d’on ets?”, li hem engaltat sense miraments. I possiblement la conversa s’ha desenvolupat en un to entusiasta i divertit, com si ens coneguéssim de tota la vida. Entre nosaltres, si haguéssim trobat aquesta mateixa persona al bell mig d’Olot no li hauríem dit res... Perquè les llengües ens fan sentir, també, part d’una comunitat, i quan som lluny ens acosten una miqueta més al nostre petit món.

I parlant del món, si hi ha unes 6.000 llengües, això vol dir 6.000 maneres d’interpretar-lo. Un nen que viu al Marroc i que parla amazic veu l’entorn d’una manera diferent d’un nen lapó que ho fa en la llengua sami, però totes dues són iguals de vàlides. Neixem, doncs, identificats amb una llengua (o més d’una!), però les que ens vindran en el camí ens obriran al petit món de l’altre. Valorar-les i respectar-les esdevé, així, un gest de reconeixement mutu.

Cada llengua és, doncs, un tresor, i tots en som responsables com a reflex del nostre món. Si vivim a Catalunya, fem servir la llengua del territori, a tothora i amb tothom. Perquè és la nostra i l’estimem, la respectem, la valorem i la volem compartir i preservar. Dins i fora de l’aula, celebrem la diversitat i fem que el català sigui la llengua del traç amb què escrivim tots plegats la societat de demà, més justa, més lliure, més crítica i més diversa. Bastim aquest viatge des de la passió, com a actors essencials de la tasca educativa, perquè en som conscients, perquè hi creiem, perquè ho volem, perquè no volem deixar d’intentar-ho. És a les nostres mans. Som-hi?

Jessica Neuquelman & David Vila i Ros, els Llenguaferits

Publicat a Traç, juny de 2023

dissabte, 17 de juny del 2023

El català a les aules un cop més a Olot

Dimecres vam tornar a l'Espai Cràter d'Olot a compartir El català a les aules, aquest cop en el marc dels Plans Educatius d'Entorn. I els assistents hi van fer aportacions molt interessants!

divendres, 16 de juny del 2023

Altre cop al jurat del Concurs literari Joan Oliver

Aquest curs he tornat a formar part del jurat del Concurs literari Joan Oliver i dimarts vam dur a terme l'acte de lliurament dels premis al Casal Pere Quart de Sabadell.

L'acte al Petit Sabadell.

L'acte a iSabadell.

L'acte al Diari de Sabadell.

L'acte a TV Sabadell · Vallès.

L'acte a Ràdio Sabadell.

dijous, 15 de juny del 2023

Suma a Sant Adrià de Besòs

I dilluns, per cloure el dia, vam anar a Sant Adrià de Besòs a compartir un Suma amb els alumnes de Bàsic 2 del CPNL.

dimecres, 14 de juny del 2023

Suma encara més a Badalona

Dilluns també vam ser a Badalona, per compartir un cop més el taller Suma amb alumnes de Bàsic 2 de català del CPNL.

dimarts, 13 de juny del 2023

El català a les aules encara un cop més a Barberà del Vallès

Ahir vam compartir El català a les aules amb personal docent i d'equips psicopedagògics de Barberà del Vallès, convidats pel Centre de Recursos Pedagògics.

diumenge, 11 de juny del 2023

Un món de llengües a Lleida

Dijous Un món de llengües al Cafè del Teatre de Lleida, convidats pel CNL. Un espai increïble i un públic súper participatiu!

dissabte, 10 de juny del 2023

Llenguaferits convidats a Easy Catalan

No us podeu imaginar la il·lusió que ens va fer que els amics d'Easy Catalan ens convidessin a participar en un vídeo seu, que vam gravar a Manresa! Ep, que vam fer d'entrevistadors i tot!

divendres, 9 de juny del 2023

El català a les aules a Barcelona

Dimarts vam compartir El català a les aules amb el professorat i els monitors del Casal d'Infants del Raval, a Barcelona, convidats per Òmnium Ciutat Vella. Tota una experiència de la qual hem après molt!

dijous, 8 de juny del 2023

Perspectives a Vilafranca del Penedès

Dilluns vam prendre part al Festival EVA amb el nostre Perspectives. Va ser a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès i l'experiència va ser absolutament meravellosa. Gràcies per comptar amb nosaltres. Quin luxe!

El recital a RTV Vilafranca.

El festival a la Xarxa.

dimecres, 7 de juny del 2023

Llenguaferits #127: conversa amb un turista

Llenguaferits, s'acosta la temporada d'estiu! Fem visible el català als nostres amics turistes?

dimarts, 6 de juny del 2023

Siguem llenguaferits! a Terrassa

Ahir cinc sessions de Siguem llenguaferits! per als alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Mont Perdut de Terrassa.

Els tallers al web de l'escola.

dissabte, 3 de juny del 2023

Assertius amb el català a la Bisbal d'Empordà

Ahir vam ser a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà compartint el taller Assertius amb el català, convidats pel CPNL. Gràcies per confiar un cop més en nosaltres!

Notícia al web del CPNL Girona.

dijous, 1 de juny del 2023

L'Agenda de la Terra, un cop més


Ben aviat arribarà a les llibreries l'Agenda de la Terra i un cop més hi podreu trobar continguts sobre diversitat lingüística aportats per Llenguaferits. Per ser exactes, un per a l'edició de Primària i tres per a la de Secundària. Gràcies per comptar amb nosaltres! És tot un goig!