dilluns, 16 de setembre del 2024

El parlar del Vallès

Els localismes o particularitats lingüístiques constitueixen un dels grans patrimonis d’una llengua. Es tracta de paraules, frases fetes o girs fonètics que no formen part de l’estàndard però que es mantenen vius en determinats indrets del domini lingüístic. Cal dir, tanmateix, que la presència de mitjans de comunicació d’abast general, els quals empren l’estàndard, és una amenaça per aquestes particularitats, atès que el seu ús va retrocedint progressivament a favor dels mots o expressions estàndards. Aquest retrocés és sobretot constatable en el registre escrit, mentre que en l’oral solen mantenir una vitalitat més gran, si bé no exempta de risc de desaparició.

En el cas del parlar del Vallès, la proximitat amb el de Barcelona, que va ser pres com a base per a l’estàndard, implica que el nombre de particularitats vallesanes no sigui tan ampli com en altres indrets del domini lingüístic més allunyats de la capital. Tanmateix, la idiosincràsia del Vallès li ha permès mantenir encara una sèrie de trets distintius, que podem classificar en particularitats lèxiques, paremiològiques i fonètiques.

            El parlar del Vallès, publicat per la Llar del Llibre, és un recull d’aquestes particularitats fet amb afany de divulgació i, sobretot, de reflexió. No hi trobareu etimologies o un estudi comparatiu amb altres territoris, però si una fotografia prou nítida de la situació actual del parlar del Vallès que ens vol ajudar a descobrir la riquesa lingüística que amaguen (a voltes, literalment) els dos Vallesos i, de retruc, esperonar-nos a fer servir amb normalitat totes aquestes paraules i expressions que ens doten de personalitat. A punt? Doncs benvinguts al parlar del Vallès!

dissabte, 14 de setembre del 2024

dimarts, 10 de setembre del 2024

Suma a Sant Boi de Llobregat

Dues sessions de Suma per a l'aula d'acollida de l'Institut Marianao de Sant Boi de Llobregat per començar el curs!

diumenge, 8 de setembre del 2024

dissabte, 7 de setembre del 2024

divendres, 6 de setembre del 2024

El català a les aules a Terrassa, IV

Quan uns sabadellencs van a Terrassa i hi són d'allò més ben acollits. Ahir, El català a les aules a l'Escola Lanaspa Giralt. Una meravella!