dimecres, 26 de gener del 2011

Lliçó bàsica de jardineria per a polítics vuitcentistes

Aznars, Zapateros, Guerras i altres “demòcrates” similars: les plantes d’interior s’han de tenir dins de casa i les d’exterior a fora. Si poseu una planta d’interior al jardí, se sent desplaçada; així mateix, si en poseu una d’exterior al menjador, se sent ofegada. Això no vol dir que hi hagi plantes millors que d’altres. Simplement són diferents.
Amb els territoris passa el mateix. N’hi ha que necessiten més aire que d’altres. Normalment, aquests territoris ja ho demanen. Els Països Catalans, Euskal Herria o Galiza fa més d’un segle que ho fan. Per contra, La Rioja, Múrcia o Madrid no ho havien demanat mai. Malgrat tot, vosaltres vau decidir posar-los tots dins el mateix sac, i clar, ara la cosa no s’aguanta. I en comptes de replantejar-vos que l’estat espanyol només podia funcionar si es respectava el dret de cadascú a ser com és, insistiu en la necessitat de recentralitzar-lo –els més discrets en dieu “harmonitzar-lo”– bo i negant-ne la diversitat. Què voleu que us digui, no m’estranya gens, venint de vosaltres. Se us nota que sou monolingües. Us costa molt veure les coses des de més d’un punt de vista.
No us hi amoïneu, però, de debò. Que si ens voleu tancar, ja buscarem la manera de sortir al jardí o, més ben dit, de saltar la tanca i anar per lliures. Potser, fins i tot, ens esteu fent un favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada