dimarts, 26 d’abril del 2011

Salt d'alçada


Si sóc en un ascensor i faig un salt, l’ascensor està suportant el meu pes mentre sóc a l’aire? Imaginem-nos un ascensor d’aquests per a sis persones i un pes màxim de 450 quilos. Hi entren sis persones que juntes pesen, exactament, 450 quilos. Aleshores, una d’aquestes persones fa un salt i just abans de tocar a terra, ho fa una altra, i així successivament, de manera que, en tot moment, només n'hi ha cinc amb els peus a terra. En aquest context, seria possible que hi entrés una setena persona i que l’ascensor en suportés el pes? No en tinc ni la més remota idea! Sóc de lletres, ja ho sabeu... Va, a veure si alguna ment avançada me’n pot treure l’entrellat. Ho dic, bàsicament, perquè llavors caldria canviar els cartellets dels ascensors i especificar-hi: “Capacitat per a 6 persones amb els peus a terra i, a l’aire, tantes com ho vulguin”.

5 comentaris:

  1. Del que realment cal treure l'entrellat (i jo me'n declaro incapacitada total!!!!) és de què et passa a tu mentre dorms que et despertes amb uns dubtes existencials que flipes!!!

    Ah! Com que no és gens privat ni tampoc és info classificada, t'ho dic per aquí: sàpigues que a Ribes i Casals (botiga de teles emblemàtica a la capital) hi ha com a mínim 2 tipus de tela de girafa, una de pèl i l'altra més "fresqueta" però que l'imita tb. Totes dues entre 7 i 8 euros el metre. Muaaaaaaaaa!

    s.

    ResponElimina
  2. És molt interessant, la qüestió.
    Em sap greu no poder-te ajudar: jo també sóc de lletres, concretament sóc filòloga marina.

    Però si vols ho provem un dia!

    m(s!)

    ResponElimina
  3. La cordinació hauria de ser brutal.. i si s'arrives a conseguir.. susposo k estaries més cansat k no pas anant a peu x les escales.

    Si parlem fisicament.. doncs pensa k just en el moment de caure la força exercida és superior al pes del individu.. feu la proba.. salteu sobre la balança de casa.. ja veureu com l'agulla es torna boixa.

    I si parlem en seguretat.. pensa k lo k subjecta l'ascensor son cordes d'acer.. sobredimensionades és clar.. xo amb tant bot.. aviam si trencarem alguna ;S

    Sito

    ResponElimina
  4. Posem el cas que 6 persones pesen justament 450 kg, és a dir 75 kg cadascuna i entren a un ascensor que admet un pes màxim de 450 kg. En principi no hi hauria cap problema de fer-lo servir sense que saltes cap alarma de “sobrepès”.

    Una 7ena persona de 75 kg entra a l’ascensor, “meeeeeeeeeeec” l’ascensor es queixa ja que dintre hi ha un total de 525 kg. Ara bé, que vol dir moro, si un individu salta, just al moment en que està a l’aire, l’ascensor només detectarà 450 kg i cap problema. El problema estaria al caure que hi haurien 525 kg més la quantitat de moviment o inèrcia que portaria l’individuo; per simplificar-ho i no embolicar-nos en càlculs aproximarem aquest pes en uns 30 kg. Filarem més prim i tindrem també en conte que en el moment de fer l’embranzida l’individuo realitza una força extra i la quantificarem en 30 kg també.

    Ara fem la suposició que aquestes persones es mantenen més o menys en forma i son capaces de fer un salt vertical de 3 segons de durada.

    La fita a aconseguir seria que en cap moment l’ascensor detectés més de 450 kg.

    En aquest moment em ve al cap el concurs “Que apostamos” ;P”

    Anem al tema, 7 persones dintre de l’ascensor, el 1er salta i un segon més tard salta el 2on i el 3er un segon després del 2on.. i així successivament. En el moment que el 1er cau, tenim al 2on i al 3er a l’aire i en 4rt que està justament impulsant-se; això fa un total de 525 – 2*75 + 30 + 30 = 430 kg anem bé! Fem un parell de rondes i si veiem que la cosa va bé, en el moment que el 1er salta el 7è prem el botó per pujar.

    Cada individuo ha de fer un bot de 3 segons i estar 4 segons amb els peus a terra. Ho veig possible!

    Ara falta fer-ho empíricament David, un dia quedem amb 5 persones més i a botar.. jo ja m'estic entrenant!! boooooing booooing!!

    P.D.: per sort votar és més descansat ;P”

    Sito

    ResponElimina
  5. Sento ser la veu discordant, però heu provat d'entrar 6 en un ascensor? No aneu una mica apretats?
    Jo sóc de ciències, concretament arquitecte... i he fet instal·lar uns quants ascensors d'aquest tipus. Diguem que, amples, amples, no ho son massa...
    Si pugem 6 en un ascensor, o 7 (els que vulgueu), i algú intenta saltar, serà impossible perquè més que un ascensor serà una llauna de sardines.

    fins aviat!

    ceSc

    ResponElimina