dilluns, 14 de novembre de 2011

Els noms dels dies


Els noms dels dies de la setmana són una indicador fantàstic per copsar fins a quin punt les llengües reflecteixen la història i la identitat de les comunitats que les parlen. En català, i en les altres llengües romàniques, el dilluns, dedicat a la Lluna, evidencia els orígens pagans; el dimarts (Mart), el dimecres (Mercuri), el dijous (Júpiter) i el divendres (Venus) recullen la influència romana; el dissabte, el dia del Sàbat, denota el passat jueu; i el diumenge, el dia del Senyor (Dominicus), les arrels cristianes. Les llengües germàniques, per la seva banda, també dediquen el dilluns a la Lluna; el dimarts, el dimecres, el dijous i el divendres són, en canvi, per honorar els déus víkings; el dissabte és per Saturn, un déu romà al qual, paradoxalment, els llatins no hem dedicat cap dia; i el diumenge, com si es tanqués el cercle del paganisme, honora el Sol. Per cert, que tant llatins com germànics mantenim, per regla general, el mot “dia” en el nom, ja sigui amb un prefix –dilluns– o amb un sufix –lundi, monday–, si bé els espanyols, entre d’altres, han optat per suprimir-lo. Una curiositat: en català diem estar al mig com el dijous i, justament, Júpiter és el planeta central del sistema solar. I una altra: mentre els jueus celebren el Sàbat i, per tant, no fan feina, els catalans aprofitem per fer dissabte. Qui ha dit que les llengües no són també una manera d’interpretar la realitat?

2 comentaris:

 1. Totalment d´acord. Quan es mor una llengua, es mor una interpretació de la vida.
  Per desgràcia, hi ha gent que volen que tothom vegi la vida només com la veuen ells.
  Manel

  ResponElimina
 2. El portuguès és l'única llengua romànica, que jo sàpiga, que té tots els dies de la setmana cristianitzats. A part del "sábado" i "domingo", tenen segunda feia, terça feira, quarta feira i quinta feira. El gallec continua preservant el sistema romà.
  Per curiositat, el papiamentu és una llengua criolla que es parla al Carib i que és de base castellana o portuguesa (crec que no queda massa clar), però amb elements holandesos, africans i indígenes diuen els dies de la setmana així:
  Dialuna, Diamars, Diawebs, Diarazon, Diabierna,Diasabre i Diadomingo.

  ResponElimina