dimecres, 22 d’agost del 2012

Aturem Eurovegas


L’oferta de construir el complex Eurovegas a Catalunya és un d’aquells casos que palesen la importància de disposar de mitjans de comunicació plurals i crítics. Si bé és cert que els mitjans generalistes han parlat d’alguns punts foscos del projecte, el titular sempre ha estat el nombre de llocs de treball que suposadament es crearien, un tema que, en plena crisi econòmica, pot esdevenir decisiu a l’hora de posicionar-s’hi a favor. Qui pot voler barrar les portes a una oferta de creació massiva d’ocupació com aquesta?

El tema, però, és més complex, i per aquest motiu es fa del tot necessari conèixer a fons les implicacions que tindria. En aquest sentit, us recomano que llegiu l’especial sobre Eurovegas que va publicar el setmanari Directa. A mode de resum, tingueu en compte que el nombre de llocs de treball promesos s’ha anat reduint dràsticament; la inversió també, la major part de la qual, d’altra banda, hauria de ser assumida per l’administració en forma d’obres públiques; el consum diari d’aigua equivaldria a més de nou vegades el que té la ciutat de Barcelona i posaria en perill els aqüífers del Delta del Llobregat; la demanda energètica seria equivalent a la de Badalona, Sabadell i Terrassa juntes; el residus serien prop d’un 20% dels que genera la capital; el sector agrícola del Baix Llobregat, estratègic per a la ciutat de Barcelona i rodalies, estaria en risc de desaparèixer degut a les expropiacions de terrenys; les condicions que vol imposar Adelson, propietari de l’empresa promotora Las Vegas Sands, implicarien crear un marc d’excepció legal a la zona, i els drets laborals dels treballadors serien retallats severament, com ja passa en els casinos que gestiona la companyia als Estats Units. Tot plegat sense tenir en compte els antecedents de corrupció del promotor, que està pendent de ser jutjat al seu país, o la possibilitat que el projecte esdevingui un nou Terra Mítica, que sols ha generat deutes que han hagut de ser assumits pel Govern valencià. De debò aquest és el model productiu que volem per al nostre país? Em sembla que no, i així ho demostra la força que està prenent la campanya Aturem Eurovegas. En aquest enllaç podeu saber-ne més.

2 comentaris:

  1. Estic absolutament en contra d´aquest "projecte", des d´el principi, quan encara només era una idea apuntada en les pàgines interiors dels diaris.

    Per moltes raons; cap, segurament política, i totes, ho sento, de sentit comú.

    Em sembla humiliant que representants, polítics, del país viatgin fins a "casa" d´aquest Adelson a fer-li la pilota i retre-li homenatge ...

    Que la comunitat europea digui que pels desastres ecològics, es pot fer els ulls grossos, pero ... que de fumar res !! (que QUÈ??)

    Que es pasi la piconadora per les terres i els drets dels seus pagesos, destruir per sempre més tot un ecosistema, (que ja s´aguanta per la quietud ...)

    Que, com que ens governa una trepa d´inútils, (però ... "espavilats" ...), que se´ls ha anat tot de les mans, incapços de obrir mercats, sense cap mena de mesura per protegir, reforçar i fer pujar els sectors primari i secundari (producció i transformació), ara s´imaginen que tot un país pot sobreviure només (!!!) dedicat al sector serveis ...

    Que entabanin a la gen amb promeses impossibles, aprofitant-se de la seva ignorància i misèries, (en benefici propi).

    Pena de país ...

    ResponElimina
  2. Sembla mentida que els nostres governants ens vulguin fer combregar amb rodes de molí.
    Es gasten els diners de sanitat, educació I+D, etc., per anar a visitar al tal Adelson. Si hi han de tornar, que s´ hi afanyin , que sinó potser hauran d´anar a Alcatràs ( o com es digui ara).
    Abans però, que s´informin i veuran que Nevada està a la cua dels EEUU en quant a ocupació, creixement del PIB...
    I no vull parlar, ja que és una apreciació personal, però Las Vegas, per mí és una horterada.
    Manel

    ResponElimina