dilluns, 19 de novembre de 2012

Qui té por de ser independent?Ens diuen que, si ens independitzem, quedarem fora de la Unió Europea. I resulta que no, que no hi ha cap normativa europea que expliciti què passa si una part d’un estat membre esdevé independent. Potser hi continuaríem dins, potser en quedaríem provisionalment fora fins que tornéssim a formalitzar l’adhesió. El que sí que expliciten els tractats europeus, però, és que si un estat membre usa la violència o l’amenaça contra els seus ciutadans, es queda sense vot a la Unió. I l’estat espanyol ja ho està fent.

Ens diuen que, si ens independitzem, no només quedarem fora de la Unió Europea, sinó que l’estat espanyol vetarà la nostra sol·licitud d’adhesió. Però això seria la ruïna comercial d’Espanya.  Els productes que importen i exporten creuen territori català a la força, ja que l’eix central no està fet i, d’altra banda, França no té cap interès a donar-li continuïtat. Per tant, amb una Catalunya fora de la Unió, aquestes transaccions estarien subjectes a aranzels, de manera que les seves importacions i exportacions s’encaririen notablement.

Ens diuen que, si ens independitzem, ens faran boicot comercial, ja que Espanya és el principal mercat per als productes catalans. El que no pensen, tanmateix, és que el principal mercat dels productes espanyols és Catalunya. I nosaltres també podem fer boicot.

Ens diuen que, si ens independitzem, no podrem fer front al cost econòmic de tenir estat propi. Però sí, els recursos que generem són suficients, com demostren els economistes més influents. Per contra, el que no tenen en compte és que si no reconeguessin una Catalunya independent, el Govern català no assumiria la part proporcional que, teòricament, li correspon del deute públic espanyol. I aleshores seria l’estat espanyol el que hauria de declarar-se en fallida, incapaç d’assumir la totalitat del deute.

Ens diuen que, si ens independitzem, es trencaran els vincles emocionals entre Catalunya i Espanya. No s’adonen, però, que aquests vincles s’estan trencant, precisament, perquè ells s’oposen al nostre dret a decidir lliurement què volem ser.

La independència no ens fa por. Si de cas, a ells els n’hauria de fer oposar-s’hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada