divendres, 22 de maig de 2015

Sabadell respira culturaLa cultura és un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar, ja que vertebra la societat, la dota d’uns trets d’identificació col·lectiva i afavoreix el creixement personal. Invertir en cultura és una manera d’invertir en la pròpia societat, d’aportar-li recursos per afavorir la cohesió de la comunitat i per evitar l’exclusió social o la intolerància. I, a més, també té una repercussió notable en l’economia del territori, bé a través de la pròpia indústria cultural o bé amb el valor afegit que pot representar per al sector turístic i del lleure. Per tant, cal trencar els estereotips que associen la inversió en cultura a una despesa poc productiva. Invertir en cultura és invertir en nosaltres. Perquè, sense cap mena de dubte, un municipi culte és un un municipi més lliure, més just i més obert. I aquest és el Sabadell que volem.

Les polítiques culturals de l’Ajuntament de Sabadell han d’anar destinades, d’entrada, a facilitar el contacte entre els creadors, els dinamitzadors, les organitzacions i els espais culturals. La societat catalana en general, i la sabadellenca en particular, compten amb un associacionisme de primer ordre, en molts casos vinculat a l’àmbit cultural, i aquest és un actiu imprescindible. El Govern de la ciutat, defugint les polítiques intervencionistes, ha d’esdevenir un punt de trobada dels diversos actors culturals del municipi i ha d’aportar-los els recursos i les infraestructures necessàries que facin possible que la programació cultural sigui plenament transversal i arribi a tots els punts de Sabadell. Un Consell Local per la Cultura que elabori i faci el seguiment d’un pla municipal de dinamització cultural pot ser una bona eina per assolir aquesta fita. Habilitar equipaments públics per a les entitats i els creadors, promoure les obres dels autors locals, facilitar els tràmits per a l’organització d’esdeveniments culturals o racionalitzar les taxes municipals que hi incideixen són algunes de les línies que pot marcar aquest pla, el qual també pot incloure plans específics de foment de la lectura, de recuperació de la memòria històrica local, de protecció d’espais i edificis patrimonials o de dinamització dels museus.

            Sabadell és també una ciutat amb una gran diversitat de cultures i llengües. En aquest sentit, fóra bo crear un espai de debat entre les diverses cultures, de manera que els nous sabadellencs se sentin plenament integrats a la ciutat, en coneguin la cultura popular i tradicional, la comparteixin i, alhora, hi aportin els seus punts de vista, les seves maneres particulars d’entendre la comunitat i de relacionar-s’hi.

Sabadell ha estat, històricament, un referent cultural per al conjunt dels Països Catalans. Destacats pintors, músics i escriptors –i de manera especial la Colla de Sabadell– van ser un revulsiu per a la ciutat i per al país i van permetre, des d’una visió crítica i transgressora, renovar el pensament col·lectiu i la percepció de l’entorn. Aprofitar aquest bagatge i projectar-lo en la societat actual pot ser un bon punt de partida per a una política cultural renovada, ambiciosa, inclusiva i cohesionadora. Una cultura tocada pel sabadellenquisme. Aquesta és la proposta d’ERC per a les properes eleccions municipals, una proposta que només podem fer realitat si tots els sabadellencs i sabadellenques ens hi ajudeu.

Publicat al butlletí de nousabadell, 22-05-15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada