dimarts, 10 de maig del 2016

Sabadellenquismes

Un dels factors que contribueix a la riquesa de les llengües és la diversitat dialectal. Els localismes, paraules que només són utilitzades en àmbits geogràfics concrets, contribueixen a enriquir la llengua i doten de personalitat les poblacions. Sabadell també té un ampli lèxic autòcton que cal donar a conèixer i que hem de poder utilitzar amb plena normalitat. Amb l'objectiu de reintroduir aquestes paraules en l’ús quotidià de la llengua a Sabadell i així reforçar la personalitat col·lectiva de la ciutat, el CPNL, la CAL, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua acabem d'engegar la campanya Per la Salut del català, compartim les nostres paraules. Ens hi ajudeu?

10 comentaris:

  1. Se m'acut la paraula "estrep" el que en diuen pega dolça a altres llocs.
    També "cancell" baix a tancar el cancell...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, en l'estrep hi havíem pensat, però en el cancell no!

      Elimina
  2. A casa "esblanem" les sabates noves i ens fan mal fins que no estan ben "esblanades" però a fora de Sabadell no m'entenen...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per l'aportació! Aquesta paraula no era a la nostra llista, de manera que l'hi apuntem!

      Elimina
  3. A la meva mare, sabadellenca, li agrada veure badabadocs quan anem d'excursió. El meu pare, terrassenc, al camp hi veu paperoles. A l'escola em feien anomenar-les roselles.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el badabadoc és un bon exemple de la gran diversitat lingüística del català!

      Elimina
  4. A casa meva, a Sabadell, es va la "pentinadora", en comptes de la "perruqueria". Mai he sabut si la paraula és local de Sabadell o de la meva famìlia. Ho sabeu vosaltres?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre ho he sentit dir, també, però em queda el dubte de si és exclusiu de Sabadell. Ens ho mirem. Gràcies per l'aportació!

      Elimina
  5. Anar toper, quan camines amb dolors...
    Estar pioc

    ResponElimina
  6. Eixida, envidriat i les xurruques... que tot i ser una marca... aquí no existien els kikos

    ResponElimina