dijous, 3 de desembre del 2009

Ouiea!

En català hi ha 277 paraules que contenen totes les vocals. Fantàstic, segur que aquesta nit dormiu més tranquils, oi? D’acord, no és una dada extremadament interessant, però, si més no, és curiosa. La veritat és que no en tinc el llistat, de manera que si en algun moment no sabeu què fer, us convido a buscar-les.

El que sí que puc dir-vos és quina és la més curta i quina la més llarga. La curta és ouaire, que d’acord amb el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és una persona que compra i ven ous. Una paraula que ha caigut en desús i que fóra bo recuperar. I pel que fa a la més llarga, us agradarà: anticonstitucionalment. Aquesta sí que es fa servir molt! El diccionari la defineix com d’una manera anticonstitucional, és a dir, contrari a la constitució. Si em permeteu, però, crec que podem fer-ne una nova definició. Anticonstitucionalment: de manera correcta. I és que mentre els catalans estiguem regits per constitucions com l’espanyola -art. 3: El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla; art. 8: Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional- o la francesa -art. 2: La langue de la République est le français-, actuar anticonstitucionalment hauria de ser la norma.

Bé, per no estendre’m més, segur que entre aquestes paraules amb totes les vocals n’hi ha un munt que no coneixem, així que trobar-les és una bona excusa per incorporar-les al nostre vocabulari. No cal dir que enriquir el nostre lèxic personal és també una manera d’enriquir la llengua. I és que, si no, amb tanta globalització, qualsevol dia ens trobarem que la paraula més curta amb totes les vocals serà ouiea. D’ya know what I mean?

2 comentaris:

  1. Jo fa temps que la faig servir, i m'agrada molt! Tot i així, que no l'acceptin en català, siusplau! xD

    ResponElimina
  2. N´he trobat una en francés: "Autonomie".
    Llàstima que no la fan servir.
    Manel

    ResponElimina