dimecres, 29 de març del 2017

No tan diferents

Basc per a catalanoparlants
(O de com dues llengües tan diferents s’assemblen tant)
Beatriz Fernández – Anna Pineda
Voliana Edicions, 2016

El basc (o èuscar) és difícil, el basc no té res a veure amb el català, el basc no s’assembla gens a cap altra llengua... Veritats inqüestionables o tòpics recurrents? Sí, és cert que el basc és una llengua aïllada, és a dir, una llengua que no ha pogut ser inclosa dins de cap família lingüística, i aquest fet ens l’allunya de la catalana, indoeuropea i romànica. Però segur que ambdues llengües no s’assemblen gens? Per demostrar-nos que sí, que català i basc comparteixen moltes més coses de les que ens imaginem a priori, Beatriz Fernández, professora del Departament d’Estudis Bascos de la Universitat del País Basc, ens presenta Basc per a catalanoparlants (O de com dues llengües tan diferents s’assemblen tant), un llibre que ha estat traduït i adaptat al català per la filòloga Anna Pineda i que Voliana Edicions acaba de publicar.
Basc per a catalanoparlants conté, lògicament, nocions de gramàtica, però cal aclarir que el llibre té poc a veure amb un manual tradicional d’aquesta matèria. I és que el text és ple de referències històriques, literàries i fins i tot gastronòmiques –estem parlant del País Basc!– que serveixen per explicar de manera més entenedora l’estructura i el funcionament de la llengua basca. Així, mitjançant senzills exercicis, l’autora i la traductora ens demostren les similituds que hi ha entre aquesta llengua i el català, unes similituds que, si sou amants de la diversitat lingüística, de ben segur que us despertaran l’interès envers el basc i us faran venir ganes d’aprendre’l.
Amb Basc per a catalanoparlants Voliana Edicions continua fent palès, doncs, el seu compromís amb les llengües minorades i el desig que totes puguin assolir la plena normalitat en el territori que els correspon. Perquè aquest és, també, un altre punt d’unió entre el català i el basc. L’anhel de normalitat.


Llengua Nacional, 1r trimestre 17

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada