dimecres, 17 de juny del 2009

Eskerrik asko, Euskal Herria!

Aquests darrers dies hem estat amb la Marina (Sagarra!) a Euskal Herria en visita “oficial” de 7dquatre. L’objectiu -a bastament acomplert- era conèixer a fons com treballa la cooperativa EMUN, dedicada al desenvolupament i implementació de plans lingüístics per a empreses i administracions. Han estat dos dies intensos de formació teòrica i de constatació pràctica d’uns plantejaments que s’han mostrat molt efectius a l’hora de potenciar la presència i l’ús de l’èuscar a l’àmbit socioeconòmic. I ara la nostra tasca, un cop paït tot plegat, serà mirar d’adaptar aquest enfocament al cas català. Molta feina, certament, però també moltes ganes de fer-la.

I com que ens agrada aprendre, no cal dir-ho, però també ens agrada compartir, vam aprofitar l’avinentesa per presentar-los, com a Tallers per la Llengua (gangues de poder representar una empresa i una entitat), la nostra experiència amb el Taller per al Foment dels Usos Interpersonals en Llengua Catalana i amb el Taller d’Educació per la Llengua. Actualment EMUN ja està impartint el Taller d’Espai Lingüístic Personal en èuscar, de manera que, si ho desitgen, ara podran disposar també dels altres dos formats que oferim des de Tallers per la Llengua.

Precisament, una de les principal conclusions que hem extret d’aquest viatge és que, malgrat les diferències considerables entre la realitat sociolingüística catalana i la basca, tenim moltes coses per aprendre els uns dels altres. I si fóssim capaços, fins i tot, d’aprofitar sinergies, de ben segur que esdevindríem molt més eficients en els nostres respectius camins cap a la normalitat lingüística. En tot cas, nosaltres, des de la nostra modesta posició, ho intentarem.

Eta EMUNeko jendeari, milesker zuen arreta eta ongietorriagatik. Oso atsegina izan da, etxetik kanpoko jendearekin elkartzea ta gure hizkuntza eta lurraldearekiko maitasuna partekatu ahal izatea; herri bat non ez da zapaltzen utziko, nahiz eta estatuek askatasun hitza ez ulertu eta behin ta berriz herria desagertarazi saiatu izan arren. Zeren eta haiek boterea daukate, baina guk hitza daukagu, eskerrikasko Euskal Herria. Katalaniar Herria beti zuen etxea izango da.

(Moltes gràcies per la traducció, Maider!)
La visita en alguns blocs d'Euskal Herria:

3 comentaris:

  1. Sempre és un gust visitar Euskal Herria! i més amb els amics d’Emun i més ben acompanyada!

    ResponElimina
  2. Esteu molt afavorits en la foto amb Olatz. Segur que heu menjat força bé. Quina enveja!

    ResponElimina
  3. ui! crec q tots els membres de tallers haurien d'anar a euskadi per copsar de més aprop la realitat lingüistica d'allà, bé, totes les realitats relacionades amb la llengua, la boca , la parla,.... la gastronomia cola?.....
    Quan marxem??

    ResponElimina