dilluns, 12 de setembre del 2011

Deu bones raons per defensar la immersió lingüística

-        La immersió lingüística és un instrument de cohesió social que té com a objectiu aconseguir que no ningú no pugui ser discriminat socialment o professionalment per raó de llengua, ja que garanteix el coneixement del català (i de l’espanyol) independentment de quina sigui la llengua inicial.
-         Els grans beneficiats són els alumnes que no tenen el català com a llengua inicial, ja que els permet aprendre’l al mateix nivell que els catalanoparlants d’origen.
-         Fou aprovada per unanimitat pel Parlament, forces espanyolistes incloses.
-         La seva vàlua ha estat reconeguda internacionalment i és considerat un model a seguir per països amb llengües en situació de minoració.
-         Tots els estudis indiquen que el nivell d’espanyol que assoleixen els alumnes del Principat és superior a la mitjana de l’estat espanyol.
-         Aquests estudis també evidencien que les competències lingüístiques en català i espanyol són pràcticament idèntiques.
-         Hom observa que el nombre d’estudiants catalans que són incapaços d’expressar-se fluidament en català és molt superior al d’alumnes que no ho saben fer en espanyol.
-         A la resta de territoris dels Països Catalans on no hi ha immersió lingüística, els alumnes que no estudien en una línia en català (si n’hi ha) no aconsegueixen dominar el català, mentre que els que estudien en català sí que dominen l’espanyol.
-         L’ús social del català continua sent inferior al de l’espanyol i no hi ha mostres de progrés en aquest sentit, de manera que cal incidir en el procés de normalització.
-         I per cert, el català és la llengua pròpia del país!

3 comentaris:

  1. Fantàstic! Ho sabem, i ho sabem tant que potser no recordem que hi ha qui no ho sap i per això es deixa enganyar.
    Neus

    ResponElimina
  2. Ells només tenen una raó que tots sabem, però sembla que als Tribunals, pesa més que les deu que esmentes. Clar que els Tribunals són espanyolistes. " No hase falta desir nada más".

    Manel

    ResponElimina
  3. Bé, potser sí cal dir o fer quelcom. Passar-se la sentència pel forro.

    Manel

    ResponElimina